גישור גירושין

גישור לפני גירושין - כיצד לבחור מגשר גירושין מומלץ?

גישור לפני גירושין הוא תהליך משא ומתן שבני זוג המבקשים להתגרש מנהלים בליוויו של מגשר מקצועי במטרה לערוך ולחתום הסכם גירושין בהסכמה.

הגישור מאפשר לבני הזוג להגיע להסכמות על ההבטים השונים של הגירושין בזמן קצר, וללא ההליך המשפטי הארוך והיקר שבו אין להם שליטה (לא על ההליך ולא על תוצאותיו), ושלעתים קרובות רק מחריף את הסכסוך ביניהם ללא צורך, ופוגע עוד יותר בילדיהם. מכאן, שיתרונותיו של גישור גירושין ברורים. מדובר בהליך יחסית מהיר, זול משמעותית, ושההסכמות המשותפות שבני הזוג המתגרשים מגיעים אליהן במהלכו מבססות את הקשר שלהם (כהורים) גם לאחר הפרידה והגירושין.

משרד עורכי דין רם יוגב מתמחה במתן שירות משולב של גישור גירושין ועורך דין גירושין. שילוב זה מאפשר לנו להבטיח שהגירושין שלכם ינוהלו בדרך הטובה ביותר, בהתאם לנסיבות – בין אם בגירושין בהסכמה באמצעות גישור, בין אם בייעוץ משפטי לפני, בעת ואחרי הליך יישוב סכסוך, ובין אם בהליך משפטי, אם עולה הצורך בכך.

גישור

מהו הליך גישור?

הדרך הנכונה ליישוב סכסוכים על ידי השגת הסדר שמקובל על הצדדים הנמצאים במחלוקת.
ההסדר מתקבל בדרך של הסכמה ודו-שיח, כדי למנוע הגעה עם המחלוקת אל בית המשפט.
ההסכמה בגישור מתאפשרת בזכות סיוע של גורם מקצועי, חיצוני וניטרלי המקובל על הצדדים שמסייע להם למצוא את הדרך להסדר מוסכם.

שימו לב: לפני שאתם פונים למגשר בדקו כי הוא בעל רקע וניסיון וחבר בלשכת המגשרים בישראל.

המגשר מנסה ליצור תקשורת והבנה בין הניצים. חלק מתפקידו ליצור דיאלוג ושיח בו כל צד מעלה את האינטרסים והרצונות שלו, ומתוך כך יתבהרו גם האינטרסים החופפים והמשותפים של הצדדים. זה עשוי לאפשר פתרון שיפגע באופן מינימאלי בכל אחד מן הצדדים, כאשר כל צד מבין את רגישויות הצד שכנגד ומסביר את אלו שלו.

נכון! אין מנצחים בגישור – אבל אין מפסידים!

אפשר להתגרש בגישור?

אפשר ואף מומלץ!

גישור – הדרך הטובה ביותר לפתור סכסוכים משפחתיים מאחר והוא מושג בהסכמת כל הצדדים. הליך זה מאפשר מצד אחד קבלת פתרון מוסכם לבעיה ומצד שני אפשרות לשיקום היחסים המשפחתיים.

על מה מחליטים בהליך גישור גירושין?

עובדים על הסכמות בכל תחומי הגירושין כגון:

  • החלטות עקרוניות הקשורות לילדים (חינוך, בריאות, אזור מגורים)
  • משמורת על הילדים, מועדי ביקורים, מימון הוצאות
  • מזונות אישה / ילדים
  • חלוקת הרכוש המשותף
  • ועוד…

מה מטרותיו של גישור גירושין?

גישור גירושין מתבסס על יצירת שיתוף פעולה בין הצדדים במקום מאבק משפטי, שבו כל צד מתבצר בעמדותיו ומגן עליהן בכל מחיר. מטרת הגישור היא להביא את בני הזוג המתגרשים לנסח הסכם גירושין הוגן, המתווה לא רק את הפרידה עצמה על הבטיה השונים (רכוש, ילדים, מזונות וכדומה), אלא גם את האופן שבו יימשך הקשר ביניהם בכל הקשור להורות ולהחלטות על עתיד הילדים.

מכאן, שבניגוד לאופן שבו מתנהל תיק גירושין בבית המשפט או בית הדין, כשלכל אחד מהצדדים יש מייצג (עורך דין או טוען רבני), שפועל לטובתו במטרה להביא לנצחונו, הרי שלהליך הגישור שותף איש מקצוע אחד בלבד – המגשר – שהוא דמות ניטרלית, ושתפקידו לסייע לבני הזוג לגשר על הפערים ביניהם בדרך של משא ומתן.

איך מתנהל הליך הגישור?

הליך הגישור מתחיל בתיאום ציפיות ובהסכמה לגבי אופן התנהלותו של ההליך עצמו. במהלך הפגישה הראשונה והשנייה הצדדים מציגים את עמדתם בנוגע לסוגיות השונות של הגירושין.

בשלב זה, המגשר מזהה את נקודות המחלוקת ופועל כדי להבין את הרצונות והצרכים של כל אחד מבני הזוג. לעתים, בעיקר כאשר סוגיות רגשיות מציפות את השניים ומקשות על שיחה משותפת, הוא יבקש להיפגש עם כל אחד מהם בנפרד לפני שימשיכו בהליך המשותף.

בשלב הבא, המגשר מסייע לבני הזוג להגיע ביחד לפתרונות שייתנו מענה לצרכים של כל אחד מהם, ובמידת הצורך גם מציע פתרונות משלו. לבסוף, המגשר מסייע לבני הזוג לנסח את הסכם הגירושין המפורט.

בשלב זה, היתרון של מגשר גירושין שהוא גם עורך דין גירושין הוא ברור ומובהק, משום שהוא יכול לסייע לבני הזוג המתגרשים לוודא שסעיפי ההסכם שלהם עומדים בדרישות החוק, ושלא יקרה מצב שבו בית המשפט לא יאשר את ההסכם.

התהליך כולו אורך בדרך כלל בין 4-5 פגישות, אלא אם מתגלות סוגיות מורכבות הדורשות מעט יותר זמן לליבונן.

לאחר שהליך הגישור מסתיים והסכם הגירושין בהסכמה מוכן וחתום, בני הזוג מגישים אותו לבית המשפט לצורך קבלת אישור. בית המשפט אינו מתערב בהחלטות שהתקבלו, אך הוא מוודא ששני הצדדים מסכימים לכל הסעיפים, שהסכמתם היא חופשית ולא נכפתה עליהם, ושהם מבינים את ההשלכות של ההסכם.

ברגע שבית המשפט מאשר את הסכם הגירושין בהסכמה הוא מקבל מעמד של פסק דין חלוט.

מהי תרומתו של מגשר גירושין להליך הגישור?

למגשר לענייני גירושין תפקידים רבים, מעבר לאיסוף המידע, הבניית התהליך וייעוץ משפטי (רק אם הוא מתבקש לעשותו כמובן). ראשית, עליו להיות מסוגל ליצור מרחב נינוח ובטוח, שבו בני הזוג המתגרשים יוכלו להביע את עצמם ולהגיע להבנות. על המגשר להקפיד שההליך יתנהל באופן מכבד, שייתן מקום לקושי הרגשי של שני הצדדים, אך גם רגוע מספיק כדי שאפשר יהיה להתגבר על הקושי ולהמשיך בשיחה. בנוסף, עליו לוודא שהגישור מתבצע ללא ביורוקרטיה מיותרת, ובסופו של דבר עליו להיות בעל מספיק ידע, נסיון ויצירתיות, כך שיהיה מסוגל להציע פתרונות של פשרה, שלא רק יתאימו לשני הצדדים אלא גם יתקבלו על ידם במדה שהם לא מצליחים להגיע להסכמות בעצמם.

מה היתרונות של גישור גירושין לעומת גירושין בבית משפט?

ראשית, הליך גישור הוא חסכוני באופן משמעותי לעומת גירושין בבית המשפט, הן במחיר והן בזמן. עלות הגישור נמוכה מעלויות הייצוג המשפטי ומכיוון שההליך קצר יותר _4-5 פגישות לעומת הליך משפטי שיכול להתארך ולהימשך חודשים ולעתים אף שנים), החיסכון יכול להסתכם בסכומים גבוהים, שיאפשרו לבני הזוג יותר מרווח נשימה כלכלי בדרך החדשה שהם מתחילים לאחר הפרידה. זאת ועוד, במקום הליך משפטי מנוכר ו״יבש״, שבו יש תמיד מנצח ומפסיד ושבו ההחלטה בכל סוגיות הגירושין נתונה בידיו של שופט, גישור גירושין מעניק לבני הזוג בעלות על התהליך ומאפשר להם לגבש הסכם שתפור בדיוק למידותיהם.

מדוע גירושין בהסכמה באמצעות גישור עשויים להטיב עם הילדים יותר מאשר הליך משפטי?

להליך גישור יתרונות משמעותיים גם בכל הקשור לטובת הילדים. ראשית, אף שופט או עורך דין לא מכירים את הילדים שלכם טוב כמוכם, ולא אחת ההחלטות שלהם עשויות שלא להתאים לכם ולילדיכם (מבחינת זמני שהות, מקום מגורים, חינוך וכדומה).

שנית, התקשורת שנוצרת בין בני הזוג במהלך הגישור, והיכולת להגיע להסכמות ושיתוף פעולה למרות כל הקשיים, יסייעו לכם גם בעתיד, לאורך השנים הארוכות שבהן תידרש תקשורת יעילה בנוגע לטיפול בילדים. כך, בסופו של דבר, הליך גירושין בגישור הוא לא רק קצר וחסכוני יותר, אלא מאפשר לבני הזוג המתגרשים לשלוט בהליך, משפר את התקשורת ביניהם ומבטיח את טובת הילדים בצורה טובה יותר.

באילו מקרים הליך גישור גירושין אינו פתרון מומלץ?

ראשית, כאשר לבני הזוג (או אחד מהם) ברור שהם אינם מעוניינים בהידברות ומבקשים להגיע ישירות לבית המשפט, אין טעם לבזבז זמן וכסף על הליך גישור. להיפך, אם אחד הצדדים יבוא להליך בנפש חפצה, ויחשוף את כל הקלפים שלו, הדבר עשוי להיות מנוצל לרעה על ידי בן הזוג האחר בעת ההליך המשפטי.

פרט לכך, כאשר אחד מבני הזוג נמצא בעמדה פגיעה או מוחלשת (למשל, בת זוג שסבלה אלימות כלכלית או פיזית קשה, בן או בת זוג שסבלו מהתעללות נפשית וכדומה), פעמים רבות עדיף לו או לה להגיע לבית המשפט, שבו הוא צפוי לזכות להגנה מוגברת.

כך או כך, מומלץ שלא "לקפוץ למים" להליך גישור, ולהתייעץ עם עורך דין מטעמכם לפני שתעשו זאת.

במיוחד, חשוב לזכור שגם אם תחליטו שאינכם מעוניינים בגישור, החוק קובע שעליכם לעבור הליך יישוב סכסוך לפני שתוכלו להגיש תביעת גירושין. גם במקרה זה יש יתרון גדול לייעוץ משפטי של עורך דין גירושין שהוא גם מגשר גירושין לפני ותוך כדי הליך יישוב הסכסוך.

מדוע חשוב לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין גישור גירושין לפני ובמהלך הליך יישוב סכסוך?

אם בוחרים (או נאלצים) לבצע את הגישור באמצעות הליך יישוב סכסוך, מומלץ לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין, כיוון שהמגשר שילווה את יישוב הסכסוך הוא אינו עורך דין בעצמו. חשוב לזכור שמטרתו של הליך הגישור הוא לחתום על הסכם גירושין. זהו חוזה משפטי מחייב לכל דבר ועניין ויהיה לו תוקף של פסק דין לאחר שבית המשפט יאשר אותו. לכן, חשוב שכל צד יקבל ייעוץ משפטי לפני החתימה על ההסכם, ויוודא שהסעיפים השונים בו אינם פוגעים באינטרסים שלו.

תפקידו של הייעוץ הוא לא רק לוודא שסעיפי ההסכם לא יפגעו בכם, אלא שמדובר בהסכם שצופה פני עתיד ושיהווה משענת יציבה לאורך שנים בכל פעם שיתעורר קונפליקט ביניכם לבין מי שאתם מתגרשים ממנו.

לבסוף, אם עורך הדין שלכם הוא גם מגשר גירושין בעצמו, הוא יוכל להנחות אתכם כיצד להתנהל בהליך יישוב הסכסוך, בצורה שתאפשר, מצד אחד, כן לנצל את יתרונות ההליך ולנסות להגיע להסכמה, אך גם תגן עליכם, מצד שני, במדה ולא תצליחו להגיע אליה ותידרשו להתמודד עם תביעת גירושין.

כיצד בוחרים מגשר גירושין מומלץ?

לפני הכל, בעת בחירת מגשר שילווה את הליך הגישור שלכם, חשוב כאמור לשקול את היתרונות של מגשר גירושין שהוא גם עורך דין גירושין ומשפחה. הדבר יחסוך לכם לא רק זמן וכסף (במקום שכל אחד מבני הזוג ישכור עורך דין מטעמו, שעלול להקשות על הגישור), אלא גם ימנע מכם עוגמת נפש במידה ותחליטו על סעיפים בהסכם שברור שאינם עומדים בתנאי החוק ויובילו לפסילת ההסכם על ידי בית המשפט.

יתרה מכך, כדאי להיפגש עם המגשר לפגישת הכרות קצרה (אולי אפילו לבדכם, ללא בן או בת הזוג) כדי לבדוק שיש לכם כימייה עמו.

לבסוף, כמו בכל תחום משפטי, רצוי לבחור מגשר בעל נסיון רב ככל שניתן בגישור גירושין, ובמיוחד כזה שהתמחה בהבטים המורכבים הייחודיים לפרידה שלכם. למשל, מגשר בעל נסיון בגישור עסקי במדה והרכוש המשותף כולל עסק משותף או רכוש נדל"ן מורכב וכדומה.

באיזה תחומים ניתן עוד לפנות לגישור?

  • גישור משפחתי מאפשר למשפחה לפתור מחלוקות, לשביעות רצון כל הצדדים, מבלי לגרור קרובים לבית המשפט להליך שעלול לפגוע במערכת היחסים. תחומים בהם ניתן להיעזר בגישור משפחתי לדוגמא: חלוקת עזבון וירושה, מינוי אפוטרופוס לבן משפחה, יישוב סכסוכים בגיל השלישי, ניהול חברה משפחתית או עסק משפחתי, סכסוכים ומחלוקות לא כספיים ועוד. הגישור "חוסך" למעשה את הסכסוך המשפטי ומספק אווירה תומכת יותר ועוינת פחות להגעה להסכמה.

  • גישור עסקי נפוץ בעיקר בתחומים מסחריים, מחלוקות בין שותפים, בין בעלי מניות בחברה ובין שותפים לעסקה.

  • גישור אזרחי ומסחרי מתאים לרוב הסכסוכים המסחריים – אזרחיים כגון: יחסי ספק-לקוח, השקעות, פרשנות חוזים, סכסוך שכנים, יחסי עובד מעביד. בתיקים אלו ניתן לרוב למצוא הסדר מוסכם בין הצדדים ולחסוך תהליך משפטי ארוך הכרוך בעלויות נכבדות.

מה קורה אם אין גישור?

החלופה היא בית משפט.
לצערנו, בתביעה משפטית הצדדים נאבקים זה בזה, בעלויות כספיות גבוהות מאוד והתוצאה בדרך כלל היא שיש צד אחד מנצח בלבד.

זכרו:
הליך הגישור הינו הדרך הטובה ביותר לפתרון סכסוכים:

  • חוסך בעלויות משפט הכוללות הוצאות משפטיות ובתשלום לעורך דין
  • חוסך זמן יקר המוקדש לניהול המשפט
  • מסייע לפתרון הסכסוך במהירות רבה ומניעת אי וודאות
  • מביא להגעה לפתרון מוסכם – התוצאה תהיה מקובלת עליך
  • ובסופו של דבר מסייע בשמירה על יחסים

לייעוץ בנושא גישור פנו אלינו

דילוג לתוכן